Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 148 επισκέπτες συνδεδεμένους

In my mind

Joomla!
Το πιο φιλικό, ελεύθερο, ανοιχτού κώδικα CMS
Unicef
Για τα παιδιά του κόσμου
Διεθνής Αμνηστία
Για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου
Action aid
Γιατί είμαστε ακόμη οι πράξεις μας
Mozilla Firefox
Ο πιο ασφαλής, ελεύθερος, ανοιχτού κώδικα περιηγητής ιστού. (Μας βλέπετε και καλύτερα)
Ειδήσεις για μια θετική ανάγνωση της ζωής
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Αγγελόπουλος   

 

Γιώργος Αγγελόπουλος

Αθώος έπειτα από 30 χρόνια φυλακή

 

 

Ο Κορνήλιους Ντουπρί Τζούνιορ από το Τέξας είχε τουλάχιστον δύο ευκαιρίες να αποφυλακιστεί µε αναστολή εφόσον παραδεχόταν τα εγκλήματα για τα οποία είχε καταδικαστεί. Δεν το έκανε κι έτσι πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή πριν κηρυχθεί αθώος αυτή την εβδομάδα.

 

 

 

Ο Ντουπρί, 51 χρόνων σήμερα, επέμενε ότι είναι αθώος για τα εγκλήματα βιασμού και ληστείας, για τα οποία κατηγορήθηκε ότι διέπραξε το 1979 και κρίθηκε ένοχος το 1980. Έτσι έμεινε στη φυλακή περισσότερο από κάθε άλλον κατάδικο του Τέξας που αθωώθηκε από τεστ DNA. «Όποια κι αν είναι η αλήθεια σου πρέπει να επιμένεις σ’ αυτήν», δήλωσε την Τρίτη, λίγα λεπτά αφότου ένας δικαστής του Ντάλας ανέτρεψε την καταδίκη του. Σε όλες τις ΗΠΑ, μόνο δύο καταδικασθέντες αθώοι έχουν εκτίσει μεγαλύτερες ποινές απ’ αυτόν: ο Τζέιμς Μπέιν έµεινε φυλακισμένος 35 χρόνια στη Φλόριντα και ο Λόρανς Μακίνεϊ 31 χρόνια στο Τενεσί. Αμφότεροι δεν είχαν διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία είχαν καταδικαστεί.

 

Το 1980, ο Ντουπρί καταδικάσθηκε σε 75 χρόνια κάθειρξη για βιασμό και ληστεία µε θύμα μια 26χρονη γυναίκα στο Ντάλας. Αποφυλακίσθηκε υπό επιτήρηση τον Ιούλιο κι έζησε υπό κατ’οίκον κράτηση ως τον Οκτώβριο. Περίπου μια εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του, βγήκαν τα αποτελέσματα των τεστ DNA που απέδειξαν την αθωότητά του για την κατηγορία του βιασμού. Θα μπορούσε να είχε αποφυλακιστεί από το 2004 με αναστολή, όμως έπρεπε να παραδεχθεί τα εγκλήματα για τα οποία τον είχαν καταδικάσει και να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας σεξουαλικών εγκληματιών. Αρνήθηκε να το κάνει επιμένοντας ότι είναι αθώος, µε αποτέλεσμα να παραμείνει στη φυλακή. Τα τεστ DNA που απέδειξαν την αθωότητα του Ντουπρί έγιναν χάρη στη νομική οργάνωση Πρόγραμμα Αθωότητα, στη Νέα Υόρκη, που αναλαμβάνει να υπερασπιστεί πρόσωπα τα οποία θεωρεί ότι έχουν καταδικαστεί αδίκως. Η καταδίκη του οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε αναγνωριστεί εσφαλμένα από αυτόπτες μάρτυρες.

 

Δώδεκα άλλοι πρώην κατάδικοι, που είχαν εκτίσει συνολικά πάνω από 100 χρόνια φυλακή στην Κοµητεία του Ντάλας και αθωώθηκαν εκ των υστέρων, περίμεναν τον Ντουπρί κατά την έξοδό του από τη φυλακή για να τον υποδεχθούν στην «αδελφότητά» τους. Η εν λόγω κομητεία έχει το ρεκόρ στις εκ των υστέρων αθωώσεις καταδίκων µε τεστ DNA – ο Ντουπρί είναι ο 21ος –, επειδή το εγκληματολογικό εργαστήριό της διατηρεί τα βιολογικά στοιχεία των εγκλημάτων ακόμη και δεκαετίες μετά την καταδίκη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δείγματα για να ελεγχθούν. Το Τέξας έχει επίσης υιοθετήσει νόμους για την αποζημίωση των αδίκως καταδικασθέντων (όσων τουλάχιστον η Πολιτεία δεν έχει εκτελέσει…) και ο Ντουπρί δικαιούται 80.000 δολάρια για κάθε χρόνο που ήταν στη φυλακή. Αναμένεται ότι θα λάβει εφάπαξ ποσό 2,4 εκατ. δολαρίων.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, 07-01-2011

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4611826

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 12 Ιανουάριος 2011 21:45