Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους

In my mind

Joomla!
Το πιο φιλικό, ελεύθερο, ανοιχτού κώδικα CMS
Unicef
Για τα παιδιά του κόσμου
Διεθνής Αμνηστία
Για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου
Action aid
Γιατί είμαστε ακόμη οι πράξεις μας
Mozilla Firefox
Ο πιο ασφαλής, ελεύθερος, ανοιχτού κώδικα περιηγητής ιστού. (Μας βλέπετε και καλύτερα)
Για μια ερμηνεία του κόσμου - Η κατάσταση των πραγμάτων
Συντάχθηκε απο τον/την Ρούσσος Βρανάς   

 

Ρούσσος Βρανάς

Για τη φαρμακευτική βιομηχανία

 

 

Τη γρίπη...

... αυτού του χειμώνα, είμαστε όπως όλα δείχνουν «καταδικασμένοι» να την περάσουμε μόνοι µας, στην ησυχία µας. Χωρίς τις κραυγές πανικού των επαγγελματιών του τρόμου, που προέβλεπαν τις προηγούμενες χρονιές εκατομμύρια θύματα. Εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παραμένουν στοιβαγμένα στις κρατικές αποθήκες των ευρωπαϊκών χωρών, χρυσοπληρωμένα σε καιρό βαθιάς οικονομικής κρίσης. Δεν πεθάναμε. Αλλά είτε άρρωστοι είτε γεροί, εξακολουθούμε να τρέφουμε τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και τους μεγαλογιατρούς τους.

 

Μια ιστορία...

... διαφθοράς έχει να διηγηθεί ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλεϊ, που αποφάσισε να διερευνήσει τους οικονομικούς δεσμούς της φαρμακευτικής βιομηχανίας µε το πανεπιστημιακό ιατρικό κατεστημένο. Δε χρειάστηκε να ψάξει πολύ. Πάρτε, ας πούμε, τον δόκτορα Τζόζεφ Μπίντερμαν, καθηγητή της ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντή του τμήματος παιδιατρικής ψυχοφαρμακολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο του Χάρβαρντ, στη Μασαχουσέτη. Χάρη σε αυτόν, παιδιά μόλις δύο ετών αναγκάστηκαν να πάρουν κοκτέιλ ισχυρών φαρμάκων τα οποία ήταν εγκεκριμένα µόνο για παιδιά άνω των 10 ετών. Ο γερουσιαστής Γκράσλεϊ ανακάλυψε πως φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και εκείνες που παρασκεύαζαν αυτά τα φάρμακα, είχαν καταβάλει στον Μπίντερµαν και τους συνεργάτες του ποσά έως και 1,6 εκατ. δολάρια για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ή πάρτε τον δόκτορα Αλαν Σάτζµπεργκ, πρόεδρο του τμήματος ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης. Ο γερουσιαστής Γκράσλεϊ διαπίστωσε πως ο καθηγητής είχε στην κατοχή του μετοχές αξίας 6 εκατ. δολαρίων της φαρμακευτικής εταιρείας Corcept που έκανε δοκιμασίες αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, ενώ την ίδια ώρα δοκίμαζε το ίδιο φάρμακο και για λογαριασμό του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας.

 

Το γεγονός...

... ότι ο γερουσιαστής ξεμπρόστιασε αυτούς τους ψυχιάτρους, έκανε τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν πάνω τους. Όμως, όπως επισημαίνει το περιοδικό «Νιου Γιορκ Ρεβιού οβ Μπουκς», παρόμοιες συγκρούσεις συμφερόντων παρατηρούνται σε ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο (ο γερουσιαστής έχει τώρα στρέψει την προσοχή του στους καρδιολόγους). Οι περισσότεροι γιατροί χρηματίζονται αμέσως ή εμμέσως από τις φαρμακευτικές εταιρείες: ως έμμισθοι σύμβουλοι, ομιλητές ιατρικών συνεδρίων, συγγραφείς ιατρικών άρθρων. Δύο στα τρία αμερικανικά ιατρικά κέντρα έχουν μετοχές στις φαρμακευτικές εταιρείες που επιχορηγούν τις έρευνές τους. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που στα ιατρικά περιοδικά σπάνια δημοσιεύονται αρνητικές αξιολογήσεις των φαρμάκων τους.

 

Στο βιβλίο της...

... «Παρενέργειες», η δημοσιογράφος Αλισον Μπας αποκάλυψε πώς η βρετανική Glaxo Smith Kline απέκρυψε στοιχεία που έδειχναν ότι αντικαταθλιπτικό της φάρμακο ήταν αναποτελεσματικό, ίσως και επιβλαβές για τα παιδιά. Η Αλισον Μπας τα κατάφερε. Πώς να τα καταφέρει όµως ένας ασθενής, όταν ο τζίρος της φαρμακευτικής βιομηχανίας μπορεί να είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον προϋπολογισμό της χώρας όπου ζει;

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, 05-02-2011

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4616715

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 05 Μάρτιος 2011 18:19