Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 37 επισκέπτες συνδεδεμένους
editos
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Κυριακή, 28 Απρίλιος 2013 19:40

 

 

 

Vincent van Gogh, Undergrowth with Two Figures, Oil on Canvas, 1890, Cincinnati Museum

 

 

 

 

There was a girl
Back in sixty nine
She was totally crazy
I was a boy
I was very shy
In lonely place
When I met you
I feel so divine
And the story began
Did you ever try to see ?
Did you ever try to feel ?
I was a boy
She was sixteen years old
When I totally loved her
Did you forget ?
All this perfect world
That we built together
Did you forget ?
All these promises
That you stay forever
Did you ever try to see ?
Did you ever try to feel ?

 

Monsieur Minimal: Love Story   

 

 

 

για μια ζωή που ξεφεύγει

 

 

Προσπαθούμε να κρατηθούμε από την άνοιξη, από το φως, από τη μέρα που μεγαλώνει, από οτιδήποτε. Προσπαθούμε να γραπωθούμε από την προσδοκία ενός καλοκαιριού που θα διαρκέσει λίγο περισσότερο αυτή τη φορά, ώστε να μη συνεχίσουμε και πάλι κουρασμένοι. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε κάτι που δεν θα προδώσει ούτε θα προδοθεί. Και ψάχνουμε πολλά, ειδικά τώρα που τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο, όλα και όλοι έχουν απομαγευτεί και δεν υπάρχει πια διάθεση, ούτε για παραμύθια ούτε για τίποτα.

 

Υπάρχει κούραση σ’ αυτή τη χώρα. Κόπωση ιστορική. Λύγισμα από τις αντινομίες μιας κοινωνίας, οι οποίες ούτε ως φολκλόρ δεν μπορούν να σταθούν πλέον. Σαν όλοι να περιμένουν κάτι απευκταίο να γίνει, κάτι που θα δώσει εκ των υστέρων νόημα στον όποιο αγώνα. Αφού όμως πρώτα έρθει ένα τέλος, που θα μοιάζει με λύτρωση. Αλλά σίγουρα δεν θα είναι. Γιατί έπειτα θα ανοίξει ο κύκλος του κακού, το οποίο επεκτείνεται τώρα, ως μολυσματικός εκφασισμός, μιας ηττημένης, συγχυσμένης, χαμένης και απελπισμένης κοινωνίας. Κοιτάξτε τα σημάδια: ζητήματα που έχουν τελεσίδικα κριθεί, όπως ο φασισμός και ο ναζισμός, αποενοχοποιούνται τώρα μέσα από την ηθική του σκυλάδικου που τα εξέθρεψε. Και προβάλλονται ως καθαρτήρια της αρρωστημένης κατάστασης που τα γέννησε.

Και κανείς δεν πιστεύει πια ότι μπορεί να γίνει κάτι. Κάτι που θα ακυρώσει τον επικίνδυνο ιστορικό κύκλο που πάει ν’ ανοίξει.

 

Είναι έτσι;

Δεν μπορεί να είναι έτσι.

Δεν μπορεί να αφεθεί να είναι έτσι.

Τίποτα δεν έχει χαθεί, μέχρι να σου πει αυτό ότι χάθηκε.

Αλλά πρώτα θα χρειαστεί να εκριζώσεις από μέσα σου τον παραλυτικό σου φόβο, τη μηδενιστική ματαιότητα, την έλλειψη νοήματος σε αυτό που θα κάνεις.

Και από κάπου να αρχίσεις.

 

Από αυτή τη μυστήρια αίσθηση ίσως, ότι η ζωή αρχίζει με το καλοκαίρι και αυτό δεν μπορεί να το στερήσει ούτε να το κλέψει κανείς. Από τη ζωή που συνεχίζει αυτάρκης, τρέφοντας ίσως τη μελαγχολία σου και παράλληλα, μη δίνοντας δεκάρα γι’ αυτήν. Από τους ανθρώπους που παραμένουν πάντα εκεί, όταν τους αναζητήσεις και ξέρεις πάντα ότι θα τους βρεις.  

 

Άνοιξη και μετά καλοκαίρι: τα σύννεφα που ταξιδεύουν στον ουρανό, τα φύλλα που ξετυλίγονται στα δέντρα, η χλόη που μεγαλώνει σιωπηλά μέρα με τη μέρα (όπως όλοι μας άλλωστε), το φως που παίζει στις φυλλωσιές των δέντρων, η σιωπή των ψηλών βουνών, οι απέραντες παραλίες με το καθαρό βάθος και τα ακίνητα καράβια, οι ανθισμένες πλαγιές απ’ όπου ο Βαν Γκογκ ξαναπήρε τη ζωή του, το φως που αυτουργεί.

 

Άνοιξη και μετά καλοκαίρι. Θα αποκοιμηθείς χαμογελώντας δίπλα σε άνθη του καλού: αθώα χαμομήλια και παιδικές ανεμώνες. Επιτέλους, κάτι να διαρκεί για να ανανεώσεις το χρόνο.

 

Η λεγόμενη ευτυχία έψαχνε πάντα τα υλικά που μύριζαν χώμα.

 

 

Κωνσταντίνος Ν. Καρεμφύλλης 

 

 

 

 

 

House on the Hill (Tuscany) by Marcin

 

 

 

 

e-keimena.gr

 

Ιστότοπος για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην εκπαίδευση

και πεδίο βολής εξαιρετικών κειμένων στο διαδίκτυο.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Το περιεχόμενο του ιστότοπου είναι ελεύθερο και ανοιχτό προς ανάγνωση και χρήση, για κάθε ενδιαφερόμενο.

Από την άποψη αυτή

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή χρήση μέρους ή του συνόλου των αναρτήσεων που περιλαμβάνονται στον ιστότοπο αυτό από μαθητές, εκπαιδευτικούς ή άλλους "κυβερνοναύτες", χωρίς να απαιτείται προηγουμένως κάποια προφορική ή γραπτή άδεια από το διαχειριστή.

Αν βρίσκετε και εσείς κάποιο νόημα στο μοίρασμα και την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, την πληροφορία και τη σκέψη, μπορείτε να αναφέρετε τον ιστότοπο ως πηγή, προκειμένου να τον ανακαλύψουν και ενδεχομένως να τον χρησιμοποιήσουν και άλλοι.

Μπορείτε επίσης να προτείνετε και εσείς κάποιες αναρτήσεις (κείμενα, υλικό διδασκαλίας, κ.λπ.) γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας, την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και στέλνοντάς τα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

e.keimena[at]yahoo[dot]gr

 

Η ευθύνη της τελικής επιλογής του υλικού ανήκει στη διαχείριση του Ιστότοπου.

 

 

 

 

 

τελευταία ενημέρωση

2013, 05 Μάιος 25

 

 

 

e.keimena[at]yahoo[dot]gr