Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μουσική - Τα Μονοπάτια, οι Ιστορίες των Τραγουδιών
Συντάχθηκε απο τον/την Κ. Καρεμφύλλης   
Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2016 22:17

 

SINGING IN THE RAIN

ARTHUR FREED - NACIO HERB BROWN - GENE KELLY 1929/1952

 

https://www.youtube.com/watch?v=D1ZYhVpdXbQ

 

Πρόκειται ίσως για τη διασημότερη ταινία του ανεπανάληπτου Gene Kelly. Ένα από τα πλέον διαχρονικά μιούζικαλ όλων των εποχών, που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες και κυρίως χορογράφους. Το “Τραγουδώντας στη βροχή / Singin’ In The Rain” γυρίστηκε το 1952 και κρύβει πίσω του τη μικρή ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

 

Η ταινία μας διηγείται την ιστορία ενός κινηματογραφικού ζευγαριού του βωβού κινηματογράφου, του Don Lockwood, που υποδύεται ο Gene Kelly και της εξίσου διάσημης και ξανθιάς ντίβας- παρτενέρ του Lena Lamont, που υποδύεται η Jean Hagen. Ο Don και η Lena καλούνται στην ταινία να αντεπεξέλθουν στην ιστορική μετάβαση από το βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο.

 

Το διασημότερο ζευγάρι λοιπόν της εποχής του βωβού καλείται να κάνει το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του, παρουσιάζοντας την πρώτη ομιλούσα του ταινία. Η αναπάντεχη κακοφωνία ωστόσο της Lena, οδηγεί στο ξαναγύρισμα του φιλμ ως μιούζικαλ, με τη βοήθεια της Kathy Selden (Debbie Raynolds) στο ντουμπλάζ. Ο έρωτας δεν αργεί να ανθίσει ανάμεσα στον Don και την Kathy, κάτι που θα οδηγήσει και στην διασημότερη σκηνή του φιλμ, αυτή της «μουσκεμένης» χορογραφίας του Gene Kelly στο ομότιτλο της ταινίας τραγούδι (που είχε ακουστεί για πρώτη φορά στο Hollywood Revue του 1929).

 

Ο Kelly είναι και αυτός που ουσιαστικά βαστά στους ώμους του το εγχείρημα, στον τριπλό ρόλο του σκηνοθέτη, του χορευτή, του χορογράφου. Η αναμφισβήτητη άξια του στους δυο τελευταίους τομείς καταγράφεται με σαφήνεια στην οθόνη, παρουσιάζοντας μερικές από τις πιο ευφάνταστες και σαγηνευτικές χορογραφίες που έχουν γυριστεί ποτέ για τον κινηματογράφο. Σε μια από αυτές, που συμπεριλαμβάνει και τη συμμέτοχη του εντυπωσιακού Broadway Ballet, μπορούμε να απολαύσουμε την guest star Cyd Charisse και το «τρελό πέπλο» της: ένα κομμάτι λευκού μεταξιού μήκους δέκα μέτρων που ανεμίζει γύρω της, σκηνή για την οποία χρειάστηκαν τρεις μηχανές αεροπλάνου στο ρόλο των ανεμιστήρων, ένας μήνας πρόβες, δυο εβδομάδες γυρισμάτων και 600.000 δολάρια budget.

 

Το τραγούδι όμως που έχει μείνει στο μυαλό όλων, δεν είναι άλλο από το ομώνυμο “Singin’ In The Rain”, με τον Τζην Κέλι σε ένα πραγματικό ερμηνευτικό και χορευτικό θαύμα.

 

Ο Κέλι ήταν άρρωστος με υψηλό πυρετό, όταν χόρεψε τη σκηνή με τη βροχή. Ο μύθος λέει πως κατάφερε να εκτελέσει το σύνολο της χορογραφίας με την πρώτη λήψη. Χάρη στις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε σωστά προκαθορισμένες θέσεις, ολόκληρη η σεκάνς γυρίστηκε εύκολα. Η αλήθεια είναι πως το γύρισμα της βροχής κράτησε 2 με 3 μέρες. Στην ίδια σκηνή, στην οποία ο Τζην Κέλι τραγουδά το ομώνυμο τραγούδι και στριφογυρίζει την περίφημη ομπρέλα του, καθώς τσαλαβουτάει μέσα σε λακκούβες με λασπόνερα, ήταν στην πραγματικότητα χορός μέσα σε νερό με λίγο γάλα, έτσι ώστε τα λασπόνερα και οι σταγόνες της βροχής να γράφουν καλύτερα στην οθόνη.

 

Το τραγούδι “Singin’ In The Rain” δε γράφτηκε για την ταινία. Αντιθέτως, η ταινία γυρίστηκε γι' αυτό και γι’ άλλα τραγούδια που ο παραγωγός της, Arthur Freed είχε γράψει μαζί με τον συνθέτη Nacio Herb Brown είκοσι ολόκληρα χρόνια πριν!

 

Ο Κέλι ήταν σαράντα ετών όταν χόρεψε μέσα στη βροχή το «Singin' in the rain». Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή του η εικόνα θα γινόταν κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας του σινεμά. Πολύ περισσότερο που η ταινία όταν βγήκε άρεσε μεν, αλλά δεν ενθουσίασε κανένα και βέβαια δεν πήρε ποτέ Όσκαρ. Την εκδίκησή της την πήρε χρόνια μετά και τώρα πια είναι ίσως μια από τις πιο διάσημες και δημοφιλείς ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το 2007 το American Film Institute κατέταξε την ταινία αυτή σαν την 5η καλύτερη όλων των εποχών!

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

http://www.cine.gr/film.asp?id=701758&page=4

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=2853

https://en.wikipedia.org/wiki/Singin%27_in_the_Rain_%28song%29

https://en.wikipedia.org/wiki/Singin%27_in_the_Rain

 

 

Επιμέλεια - Συγκέντρωση υλικού: Κ. Καρεμφύλλης

www.e-keimena.gr

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2016 22:27