Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους

In my mind

Joomla!
Το πιο φιλικό, ελεύθερο, ανοιχτού κώδικα CMS
Unicef
Για τα παιδιά του κόσμου
Διεθνής Αμνηστία
Για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου
Action aid
Γιατί είμαστε ακόμη οι πράξεις μας
Mozilla Firefox
Ο πιο ασφαλής, ελεύθερος, ανοιχτού κώδικα περιηγητής ιστού. (Μας βλέπετε και καλύτερα)
Η ανθρώπινη κατάσταση

 

Ελευθερία Κρικέλη: «Δώρισα το δώρο μου»

 

Της Νάντιας Βασιλειάδου

 

 

Γιάννης, Ντουζόν, Χρύσω... Τρία πρόσωπα, τρεις μεγάλοι πρωταγωνιστές της ζωής που μέσα από ένα συγκλονιστικό «παιχνίδι» συμπτώσεων ενώνονται με τρόπο μαγικό στο πρόσωπο μιας γυναίκας και μάνας: της γιατρού Ελευθερίας Κρικέλη. Τα τρία πρόσωπα, όλα τους νέα παιδιά, που δεν γνωρίστηκαν ποτέ. Τα όργανά τους, όμως, χάρισαν ζωή σε συνανθρώπους τους.

 

«Έπρεπε να κάνω κάτι για τα παιδιά μας. Βρήκα τρόπο να γράψω ακόμα και για το ατύχημα του γιου μου, κάτι που θεωρούσα ανέφικτο» λέει η συγγραφέας «Ποιος μ' έκανε μέσα στο αεροπλάνο να αποφασίσω να δωρίσω τα όργανα του γιου μου; Είπα στο Νίκο, τον άνδρα μου, δεν είναι δυνατόν. Το κύτταρο του Γιάννη θα ζήσει» λέει η Ελευθερία Κρικέλη.

 

Ο γιος της σπούδαζε αεροναυπηγική στο ΜΙΤ της Βοστώνης. Το Σεπτέμβριο του 1995 ύστερα από παρότρυνση του αδελφού της φίλης του ανέβηκε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού. Επιτάχυνε απότομα. Χωρίς κράνος...

 

«Στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ πήρα τηλέφωνο το νοσοκομείο όπου τον είχαν μεταφέρει και όπου κατά τύχη είχα κάνει την πρακτική μου. Ρώτησα το γιατρό αν αληθεύει ότι ο γιος μου έχει υποστεί μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες. Οι λέξεις έβγαιναν από το στόμα μου χωρίς να αντιλαμβάνομαι ότι τις έλεγα εγώ. Δεν είχα συναίσθηση για ποιον μιλούσα, ούτε ποια είμαι. "Μου επιβεβαιώνετε ότι ο γιος μου είναι κλινικά νεκρός;" ρώτησα. Η συντετριμμένη φωνή του γιατρού επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμουν».

 

Όταν ανακοίνωσε στο γιατρό την απόφαση για τη δωρεά οργάνων, αισθάνθηκε ότι έκανε το σωστό. Ο Γιάννης θα «ζούσε». «Έκανα δώρο το δώρο που μου προσέφεραν», λέει.

 

Η δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει μόνο όταν επέλθει εγκεφαλικός θάνατος. Αν δεν φόβιζε και δεν προκαλούσε την καχυποψία των ανθρώπων, πολλές ζωές θα είχαν σωθεί.

 

«Για να μπορέσεις να προσεγγίσεις το γονιό που χάνει το παιδί του και να του μιλήσεις για δωρεά οργάνων, χρειάζεται παιδεία και αγωγή που θα αρχίσει από την οικογένεια, το σχολείο. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία», λέει η Ελευθερία Κρικέλη. «Στο εξωτερικό υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, στελεχωμένες με ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς, που προσεγγίζουν με απόλυτα σωστό τρόπο τους συγγενείς».

 

Δεκατρία χρόνια μετά το δικό της τραγικό συμβάν, τον Αύγουστο του 2008 μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου διευθύνει την Δ' Παθολογική Κλινική τον νεαρό Ντουζόν. Τον Αυστραλό που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από μπράβους στη Μύκονο. «Στο πρόσωπο του Ντουζόν έβλεπα τον Γιάννη. Τι να πω στον πατέρα του, τον Ολιβερ; Του έπιασα τα χέρια και του είπα τι έκανα εγώ. Είπα την ιστορία μου».

 

Στις 2 Αυγούστου δόθηκε η εντολή για τη δωρεά των οργάνων του Ντουζόν. Λίγες μέρες μετά η Ελευθερία Κρικέλη άρχισε να γράφει. «Έπρεπε να κάνω κάτι για να σώσω τα παιδιά μας. Να μιλήσω για τη δωρεά οργάνων. Βρήκα τρόπο να γράψω ακόμα και για το ατύχημα του γιου μου, κάτι που θεωρούσα ανέφικτο». Τον Δεκέμβριο τελείωσε το βιβλίο της «Από Αύγουστο... σε Αύγουστο».

 

«Το ένστικτο της μάνας γνωρίζει πότε το παιδί της υποφέρει. Και η δύναμή της μπορεί να αλλάξει την τροχιά της Γης», μας λέει.

 

Μια άλλη μάνα το Μάιο του 1998 στην Κύπρο έδινε εντολή να αποσυνδεθεί το μηχάνημα που κρατούσε στη ζωή την εννιάχρονη κόρη της Χρύσω και να γίνει δωρεά των οργάνων της. Η μικρή ύστερα από ατύχημα έμεινε στην εντατική επτά μέρες χωρίς να ανακάμπτει.

 

Τις δύο μανάδες, την Ελευθερία και τη μάνα της Χρύσως, δεν συνέδεσε μόνο το δώρο ζωής που έκαναν προς συνανθρώπους τους. Το 2003 τα άλλα δύο παιδιά τους, ο Στέφανος και η Λύση γνωρίστηκαν τυχαία στη Ν. Υόρκη, ερωτεύτηκαν και λίγες μέρες πριν έφεραν στη ζωή ένα κοριτσάκι.

 

«Η Χρύσω, ο Γιάννης, ο Ντουζόν ζουν. Δεν θέλω να λένε "κοίτα τη δύστυχη μάνα". Θα έχω αποτύχει. Θέλω να λένε "κοίτα, ρε παιδί μου, φύγανε τρία παιδιά και ζούνε δώδεκα άνθρωποι"» λέει η Ελευθερία Κρικέλη.

 

Τα έσοδα του βιβλίου της θα διατεθούν σε υποτροφία που θεσπίστηκε στο όνομα του Γιάννη για φοιτητές του ΜΙΤ. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα 31/5 στις 7.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος».

 

 

 

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 30-05-2010

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=167592

Αναδημοσίευση: e-keimena.gr