Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους
Πεζογραφία - Italo Calvino
Σάββατο, 29 Οκτώβριος 2016 15:08

 

Ίταλο Καλβίνο

Οι αόρατες πόλεις

(Μάρκο Πόλο & Κουμπλάι Χαν: Ο Άτλαντας του Μεγάλου Χαν)

 

 

 

Ο Άτλαντας του Μεγάλου Χαν περιέχει επίσης τους χάρτες των τόπων της επαγγελίας που υπάρχουν στη σκέψη, αλλά ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί ή θεμελιωθεί: η Νέα Ατλαντίδα, η Ουτοπία, η Πόλη του Ήλιου, η Ωκεανία, η Ταμοέ, η Αρμονία, η Νέα Λανάρκ, η Ικαρία.

Ο Κουμπλάι ρώτησε τον Μάρκο: «Εσύ που γυρνάς τον κόσμο εξερευνώντας και βλέπεις τα σημάδια, θα ήξερες να μου πεις σε ποιους απ’ αυτούς τους μελλοντικούς τόπους μας σπρώχνουν οι ευνοϊκοί άνεμοι».

 

«Γι’ αυτά τα λιμάνια δε θα μπορούσα να χαράξω την πορεία πάνω στο χάρτη ούτε να ορίσω την ημερομηνία προσόρμισης. Μερικές φορές μου φτάνει μια γρήγορη ματιά, ένα άνοιγμα στη μέση ενός παράλογου τοπίου, μια αναλαμπή φώτων μέσα στην ομίχλη, ο διάλογος δυο περαστικών που συναντιούνται μες στο πλήθος, για να σκεφτώ ότι φεύγοντας από εκεί θα συναρμολογήσω κομμάτι κομμάτι την τέλεια πόλη, φτιαγμένη από συντρίμμια ανακατεμένα με τα υπόλοιπα, από στιγμές που τις χωρίζουν μεσοδιαστήματα, από μηνύματα που στέλνει κάποιος και δεν ξέρει ποιος τα παίρνει. Αν σου πω ότι η πόλη που είναι ο σκοπός του ταξιδιού μου δείχνει μια ασυνέχεια στο χώρο και το χρόνο, άλλοτε αραιώνοντας κι άλλοτε πυκνώνοντας, δεν πρέπει να πιστέψεις πως η αναζήτηση της μπορεί να σταματήσει. Ίσως ενώ μιλάμε, υψώνεται διάσπαρτη μέσα στα σύνορα της αυτοκρατορίας σου˙ μπορείς να προσπαθήσεις ν’ ανακαλύψεις τα ίχνη της, αλλά μόνο με τον τρόπο που σου είπα».

 

Ήδη ο Μέγας Χαν ξεφύλλιζε στον άτλαντα του τους χάρτες των πόλεων που απειλούν μέσα στους εφιάλτες και τις κατάρες: Ενόχ, Βαβυλώνα, Γιάχου, Μπούτουα, Γενναίος Νέος Κόσμος.

 

Είπε: «Όλα είναι ανώφελα, αν ο τόπος της τελικής άφιξης δεν μπορεί παρά να είναι η κολασμένη πόλη, κι είναι εκεί που μας τραβάει το ρεύμα, με κύκλους που όλο και στενεύουν».

 

 

Και ο Πόλο: «Η κόλαση των ζωντανών δεν είναι κάτι που θα υπάρξει˙ αν υπάρχει μία, είναι αυτή που βρίσκεται ήδη εδώ, η κόλαση που κατοικούμε κάθε μέρα, που φτιάχνουμε με το να ζούμε μαζί. Δυο τρόποι υπάρχουν για να γλιτώσεις από το μαρτύριο της. Ο πρώτος είναι εύκολος και γνώριμος σε πολλούς: δέξου την κόλαση και γίνε μέρος της, έτσι που να μην τη βλέπεις πια. Ο δεύτερος είναι επικίνδυνος και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και γνώση: ψάξε και μάθε ν' αναγνωρίζεις ποιος και τι, στη μέση της κόλασης, δεν είναι κόλαση, κι αυτά κάνε να διαρκέσουν, δώσ’ τους χώρο».

 

 

 

Ίταλο Καλβίνο, Οι αόρατες πόλεις, Εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα 1983

& Ίταλο Καλβίνο, Οι αόρατες πόλεις, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 29 Οκτώβριος 2016 15:22