Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μουσική - Τα Μονοπάτια, οι Ιστορίες των Τραγουδιών
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Κυριακή, 27 Νοέμβριος 2016 22:41

 

ΤΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΣΟΥ (ΑΡΓΑ-ΑΡΓΑ)

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ – ΤΑΚΗΣ ΜΠΙΝΗΣ 1951 – ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ 1982

 

https://www.youtube.com/watch?v=yC_KMwwixrs

 

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που «θέλουν το χρόνο τους» για να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο και να παίξουν το ρόλο τους στο χώρο. Μπορεί να περάσουν χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες μέχρι να τα «ξετρυπώσει» κάποιος παραγωγός, μουσικός ή τραγουδιστής, αλλά κάποτε δικαιώνονται. Δεν έχουν λοιπόν, παρά να περιμένουν τη σειρά τους. Κάτι παρόμοιο συνέβη με «Το κουρασμένο βήμα σου» (ή «Αργά-αργά»), το οποίο γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50, έγινε όμως ευρύτερα γνωστό μετά τη δεκαετία του ’80.

 

Ο Κώστας Βίρβος έφτιαξε ουσιαστικά από το πουθενά μιαν ολόκληρη ιστορία, όπως έχει αφηγηθεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν αρκετά χρόνια. Όταν ήταν νεαρός, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, άκουγε κάθε νύχτα, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, έξω από το σπίτι του κάποιον να περνάει στο δρόμο περπατώντας πολύ αργά. Σχεδόν έσερνε το βήμα του και αυτό επαναλαμβανόταν για πολύ καιρό. Ο σπουδαίος λαϊκός αυτός ποιητής είχε σχεδόν συνηθίσει την παρουσία αυτού του αγνώστου και περίμενε κάθε βράδυ, ώστε να τον ακούσει πάλι να περνά μ’ αυτό το αργόσυρτο βάδισμά του. Καθόταν πίσω από το παράθυρο και δεν το άνοιξε ποτέ για να τον δει.

 

Σκέφτηκε λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος σίγουρα αντιμετώπιζε κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα -πιθανότατα αισθηματικό- και προσπάθησε να φανταστεί πώς μπορεί να ήταν το πρόσωπό του και τι τον απασχολούσε. Έπλασε λοιπόν με το νου του μια δική του ιστορία γύρω από τον άγνωστο αυτό και πάνω σ’ αυτήν, έγραψε τους στίχους με τίτλο «Το κουρασμένο βήμα σου».

 

Όταν ο Βίρβος άρχισε να μπαίνει «στα πράγματα» του ελληνικού τραγουδιού, έδωσε αυτά τα «λόγια»στο συνθέτη Μπάμπη Μπακάλη, ο οποίος έγραψε πάνω τους ένα εξαιρετικό ζεϊμπέκικο. Η πρώτη ηχογράφησή του, έγινε το 1951 με τον Τάκη Μπίνη και στη δεύτερη φωνή τη Στέλλα Χασκίλ, δύο πολύ σπουδαίους λαϊκούς ερμηνευτές της εποχής. Η αλήθεια είναι ότι το τραγούδι ακούστηκε κάπως εκείνη την περίοδο, όχι όμως τόσο ώστε να γίνει «κλασικό» στη συνείδηση του κοινού και να περάσει στις επόμενες γενιές, όπως πολλά τέτοιου είδους κομμάτια.

 

Ωστόσο, το κομμάτι είχε μάλλον μιαν αδιαμφισβήτητη αξία που άντεξε στο χρόνο και αναγνωρίστηκε 30 χρόνια μετά. Ήταν Μάρτιος του 1982, όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της «Αθηναϊκής Κομπανίας» και το πρώτο που περιελάμβανε δεύτερες εκτελέσεις παλιών, γνωστών και μη, λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών από το συγκεκριμένο συγκρότημα.

Τίτλος του «Θυμήσου θείε Τάκη» και ο δίσκος άνοιγε με «Το κουρασμένο βήμα σου», ερμηνευμένο από το Δημήτρη Χατζηδιάκο, τη Βούλα Καραχάλιου στις δεύτερες φωνές και χορωδία τα υπόλοιπα μέλη (Σοφία Εμφιετζή, Χρήστος Κανελλόπουλος, Νίκος Δούκας και Γιώργος Νικολέρης).

 

Αμέσως το τραγούδι έγινε επιτυχία κι ακουγόταν παντού εκείνη την εποχή, αλλά και αργότερα (εντάχθηκε και στον πρώτο κύκλο του τηλεοπτικού «Μινόρε της αυγής»), βοηθώντας το άλμπουμ να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα! Δεν είναι τυχαίο ότι οι νεώτερες γενιές το έμαθαν από την Κομπανία, στο ρεπερτόριο της οποίας πρωταγωνιστεί ακόμη και σήμερα.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Τάσος Κριτσιώλης,

http://www.musiccorner.gr/otan-ta-tragoudia-milane-662013-to-kour-76449/

http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=6578

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 27 Νοέμβριος 2016 22:47