Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μουσική - Τα Μονοπάτια, οι Ιστορίες των Τραγουδιών
Συντάχθηκε απο τον/την Κ. Καρεμφύλλης   
Τετάρτη, 07 Δεκέμβριος 2016 20:51

 

LITANIE DES SAINTS

DR JOHN (MALCOLM JOHN REBENNACK) - LOUIS MOREAU GOTTSCHALK 1992

 

https://www.youtube.com/watch?v=S4Q9pFHauu4

 

Πρόκειται ίσως για ένα από τα ωραιότερα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ένα κυριολεκτικά «ξεχωριστό» άκουσμα, που συναρπάζει, καθηλώνει και συγκινεί με το λυρισμό, αλλά και τη μπλουζ αισθητική του. Ένα ιδιότυπο tango με επιρροές από jazz και blues μουσική. Το έχει γράψει ένας άνθρωπος με περγαμηνές στο χώρο της μπλουζ, με αυτό όμως το κομμάτι έγινε ευρύτερα γνωστός στις τάξεις των μουσικόφιλων.

 

Πρόκειται για το “LitanieDesSaints”, για τη «Λιτανεία των Αγίων» του DrJohn.

Το τραγούδι εμπεριέχεται στον δίσκο “Going back to New Orleans” (1992), του Dr. John (πραγματικό όνομα Malcolm John Rebennack), ενός ιδιόρρυθμου Αμερικανού συνθέτη, ο οποίος γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη, απ’ όπου και προέρχονται όλοι οι ήχοι αυτού του δίσκου.

 

Η «Λιτανεία των Αγίων» βασίστηκε σε κάποια σύνθεση του Louis Moreau Gottschalk (1829-1869), ο οποίος θεωρείται ως ο πρώτος κλασικός Αμερικανός συνθέτης που χρησιμοποίησε λαϊκά μοτίβα στη μουσική του. Ο σπουδαίος αυτός συνθέτης είχε μεγαλώσει στο Congo Square, ένα οικοδομικό τετράγωνο της Νέας Ορλεάνης, όπου τις νύχτες παρακολουθούσε τους μαύρους, γέρους σκλάβους να χορεύουν και να τραγουδούν τραγούδια της πατρίδας τους, της Αφρικής. Αυτά, λοιπόν, τα τραγούδια είχαν εμπνεύσει τον Gottschalk, ο οποίος – αξίζει να σημειωθεί – αργότερα στο Παρίσι αποτέλεσε μουσικό συνεργάτη του Frédéric Chopin.

 

Στη συνέχεια, ο Dr. John πήρε ένα απόσπασμα από τη μουσική του Gottschalk, με τον τίτλο «Bamboula, ο χορός των Νέγρων», το οποίο συνέδεσε με κάποιους παλιούς, τοπικούς ήχους της Νέας Ορλεάνης, που αναπτύσσονται στη «Λιτανεία των Αγίων» και αφορούν Αφρικανικές και Καθολικές Λιτανείες. Ιδιαίτερα οι Αφρικανικές Λιτανείες σχετίζονται άμεσα με τελετές-λιτανείες κάποιων θρησκειών τύπου βουντού. Αξιοσημείωτο είναι ότι η περίφημη αυτή Μελωδία-Λιτανεία ολοκληρώνεται με την αναφορά στη Santa Cecilia, που θεωρείται εκεί ως η «Αγία Προστάτιδα της Μουσικής».

 

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι σε αφρικανική διάλεκτο, στην οποία αναμειγνύονται τα γαλλικά Κρεόλ και στοιχεία κάποιας ισπανικής διαλέκτου.

Η «Λιτανεία Των Αγίων» είναι ένα κομμάτι που ταξιδεύει στο χρόνο, αποτελεί αναφορά σε περιόδους και πολιτισμούς χαμένους στο χρόνο, αναμειγνύει τη θρησκεία με την ανθρώπινη καθημερινότητα και πάνω απ’ όλα αποτελεί ένα εμπνευσμένο τραγούδι.

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

http://www.palmografos.com/permalink/14401.html

http://jazztimes.com/articles/20829-dr-john-voodoo-child-returns

https://en.wikipedia.org/wiki/Goin'_Back_to_New_Orleans

https://en.wikipedia.org/wiki/Dr._John

 

 

 

Επιμέλεια - Συγκέντρωση υλικού: Κ. Καρεμφύλλης

www.e-keimena.gr

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 07 Δεκέμβριος 2016 21:01