Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μουσική - Τα Μονοπάτια, οι Ιστορίες των Τραγουδιών
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017 20:54

 

FRAGILE

STING 1987

 

https://www.youtube.com/watch?v=lB6a-iD6ZOY

 

To “Fragile” είναι ένα από τα πιο συγκινητικά κομμάτια που έχει γράψει ο Sting κατά την διάρκεια της σόλο καριέρας του. Ο Βρετανός τραγουδοποιός ηχογράφησε το εν λόγω κομμάτι το 1987 και περιλήφθηκε στον δεύτερο σόλο δίσκο του “…Nothing Like the Sun”, ενώ σαν single κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Το κομμάτι αποτέλεσε μέρος της μουσικής του βραβευμένου με Χρυσή Σφαίρα ντοκιμαντέρ “The Panama Deception” (1992), ενός φιλμ που περιέγραφε την αμερικανική αποβίβαση στον Παναμά τον Δεκέμβριο του 1989, ενώ ακούγεται και στο υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ “The Living Sea” του 1995.

 

Όμως πως εμπνεύστηκε ο Sting το “Fragile”, ένα από τα τραγούδια–σήματα κατατεθέν του; Το κομμάτι αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Ben Linder, έναν Αμερικάνο πολιτικό μηχανικό ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο στη Νικαράγουα το 1987, ενώ εργαζόταν σε ένα υδροηλεκτρικό έργο. Αιτία του θανάτου του ήταν μια επίθεση από τους Contras, μια ελεύθερη συνομοσπονδία ανταρτών που χρηματοδοτούνταν από τις Η.Π.Α.

 

Ο Linder από νεαρή κιόλας ηλικία είχε την ανάγκη να βοηθήσει ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες και αυτό αποτελούσε τον βασικότερο λόγο που βρέθηκε στην Νικαράγουα. Ωστόσο η κατάσταση ήταν έκρυθμη σε πολλές περιοχές της χώρας και τα συμφέροντα μεταξύ των μεγάλων χωρών που επέβλεπαν την συνολική απαξίωση της ήταν αντικρουόμενα και δολοφονικά για τον άμαχο πληθυσμό και τους μη εμπλεκόμενους σε αυτά.

 

Το 1986 ο Linder αποφασίζει να μετακινηθεί από την Μανάγουα στην οποία βρισκόταν για τρία χρόνια στο El Cua, ένα χωριό που βρισκόταν στην καρδιά της εμπόλεμης ζώνης. Εκεί στήνει μια ομάδα από μηχανικούς που θα φρόντιζαν να ηλεκτροδοτήσουν το χωριό. Στις 28 Απριλίου του 1987, ύστερα από περίπου έναν χρόνο παραμονής του στο χωριό του El Cua ο ίδιος και δύο Νικαραγουανοί έπεσαν σε μια ενέδρα των Contras, ενώ ταξίδευαν μέσα στο δάσος για να αναζητήσουν ένα νέο εργοτάξιο για ένα νέο φράγμα στο κοντινό χωριό San José de Bocay. Η αυτοψία αργότερα έδειξε ότι πρώτα τραυματίστηκε με χειροβομβίδα κι έπειτα τον πυροβόλησαν στο κεφάλι από κοντινή απόσταση. Πέντε χρόνια μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1992 απονεμήθηκε στον Linder το παράσημο του “Θάρρους της Συνείδησης”.

 

Ο Sting, φοβερά επηρεασμένος από αυτό το γεγονός, έγραψε το “Fragile” κατά την διάρκεια μιας τροπικής καταιγίδας το 1987, όταν βρέθηκε στο νησί Montserrat της Καραϊβικής. Έκτοτε, το τραγούδι έχει γίνει η μουσική επένδυση για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς που προστάζουν την επαγρύπνηση του κόσμου, με χαρακτηριστική τη χρήση του από τους οικολόγους για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη.

 

 

 

ΠΗΓΗ: Kelly

https://www.jumpingfish.gr/article/h-istoria-enos-tragoydioy-sting-fragile/326466

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017 21:01